Olika typer av poolvärmare del 2

Innan du börjar läsa detta rekommenderas att du har läst klart första delen av guiden om poolvärmare.

Elvärmare

Som kanske underförstått så värmer en elvärmare upp poolvattnet med hjälp av el. Man brukar säga att elvärmarens styrka i Kw ska vara en femtedel av poolens volym i kvadratmeter. Elvärmaren kan levereras i en mängd olika styrkor, material och med diverse effektiviserings tillbehör. Pumpen placeras vid filtret och pumpens utlopp och hettar upp vattnet som gått igenom rening.

Tyvärr har elpriserna gått upp kraftigt senaste åren vilket gör att elvärmaren har blivit mindre vanligt. De som väljer att använda en elvärmare har den ofta som ett komplement till exempelvis solvärmare.

Luft-värmepump

Det senaste på marknaden är luft-värmepumpar som omvandlar syre i luften till värme som kan användas för att hetta upp poolvatten. Detta är oftast en dyr investering men ger tillbaka pengar på sikt då driftkostnaderna är förhållandevis låga i jämförelse med andra värmesystem.

Luft-värmepumpen drivs av el och om man jämför den med en elvärmare så är energiförbrukningen en fjärdedel så låg och uppvärmningshastigheten dubbelt så hög.

Extra tips för att hålla poolen varm är alltid ha pooltäckningen på för att förhindra värmeförlust och vid byggnation av poolen bör den placeras på tomten där det är mest soltimmar.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Vill du vara med i diskussionen?
Lämna gärna ett ord!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>