Välj saltvatten till din timmerpool

Ifall en timmerpool ska ha salt- eller klorerat vatten är en vanlig fundering bland poolägare. Varför det är så omdebatterat är för det inte finns något absolut svar. Både vattentyperna har sina för- och nackdelar men i slutändan är det du som tar beslutet.

Fördelarna med att ha en saltvattenpool är flera. Bland annat blir underhållstiden mycket kortare. Dessutom krävs mindre kemiska rengöringsmedel vilket sparar på underhållskostnaden. Detta inkluderar även klor, och som du säkert känner till så kan klor ge röda, kliande ögon och avger även en distinkt lukt. Som toppen över i’et blir vattnet väldigt behagligt och Karibien liknande.

För att göra saltvatten tillsätts dendritiskt salt successivt, samtidigt som man avmäter med sin salthaltmätare tills salthalten nått 3 promille. Saltet försvinner inte, utan de går in i reningssystemet och återgår till natriumklorid (salt) och ett kretslopp bildas. Anledningen till varför man ibland måste fylla på med saltsäckar är för att det försvinner salt vid backspolning och när man sänker vattennivån. Per en säsong brukar det förbrukas 7-8 stycken 20kg saltsäckar.

Om du nyligen köpt en timmerpool, eller hår på att starta upp inför våren/sommaren så ska du först vänta tills vattentemperaturen är minst 10 grader. Starta då igång pumpen och tillsätt en chockklor tablett. När temperaturen så småningom nått 15 grader ska du finjustera klorhalten till 80-120ppm, för att då ta av vinterskyddet och börja rengöra poolen. Då tillsätter du en eller två 20kgs säckar beroende på din pools storlek, och kollar vad salthalten, alkaliniteten, klorhalten och pH-värdet blir.

1 svara

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] ännu frekventare när poolen används flitigt, exempelvis under varma sommardagar. Ifall du har en saltvattenpool ska även salthalten kollas […]

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *