Olika typer av poolvärmare del 1

Ifall ni önskar bada innan eller efter högsommaren så kan vattnet bli rätt kallt. En poolvärmare är precis som den låter, den värmer upp poolen. Denna guide kommer beskriva fyra olika typer av poolvärmare, solpaneler, värmeväxlare, elvärmare och luft-värmepumpar.

Solpaneler

Det utan tvekan mest kostnadseffektiva uppvärmningssystemet är en solpanel. Denne använder sig av solenergi och omvandlar det till värme som användas för att värma upp poolvattnet.

I praktiken görs denna process av ett par paneler som låts värmas upp av solen. Vattnet får passera panelerna och värms upp. Solpanel tekniken utvecklas hela tiden, och de solpaneler som finns på marknaden idag kan skilja kraftigt i effekt. Oftast placeras det ut en trevägs ventil som kan reglera ifall vattnet skall gå till solpanelen en solig dag eller till exempelvis en elvärmare en mulen dag. För att göra solpanelen så effektivt som möjligt bör den placeras så nära poolen som det går.

Det finns en säkerhetsrisk med solpaneler eftersom de kan bli fruktansvärt varma av solen och därmed självantända. Sommaren 2014 var en extremt varm sommar med temperaturer upp till 35 grader. Under dessa förhållanden är det inte omöjligt för solpanelen att ta eld.

Värmeväxlare

En värmeväxlare klassas oftast som den effektivaste poolvärmaren om man borträknar solpaneler. Denna monteras fast efter pumpen och filtret och arbetar med varmvatten från husets värmepanna eller bergvärme. Det senare nämnda bergvärme, är ett fantastiskt alternativ då det både är väldigt kostnadseffektivt och miljövänligt.

Detta var den första delen, klicka här för andra delen av guiden om poolvärmare.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Vill du vara med i diskussionen?
Lämna gärna ett ord!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>